Hvor ofte bør man gå til kontrol?

Hvor tit skal du egentlig gå til tandlæge? For nogle år siden var det hver 6.-7. måned, men i dag er individuelle forhold afgørende. Hvor tit du skal til tandlæge afhænger af, hvor stor en risiko du har for at udvikle tand- og mundsygdomme, og hvilke sygdomme du har i mundhulen. Det betyder også noget, om du allerede har haft tand- og mundsygdomme.

Nøgleordet i moderne tandpleje er rettidig omhu. Det betyder, at du skal gå til tandlæge så sjældent som muligt og samtidig så ofte som nødvendigt for at undgå udvikling af sygdom – og aldrig sjældnere end hvert andet år.

Du og din tandlæge skal ved undersøgelserne aftale, hvor lang tid der skal gå mellem dine besøg hos tandlægen. Overordnet skal I tage hensyn til tre faktorer:

• Din nuværende sygdomsaktivitet
• Din risikoprofil
• Din sygdomserfaring

Har du aktiv sygdom og høj risiko for ny sygdom eller forværring af eksisterende sygdom, skal du gå hyppigere til tandlæge, end hvis du aldrig har haft tandsygdomme, ikke har nogen sygdomsaktivitet og har en lav risiko.

Kilde: www.tandlaegeforeningen.dk

Har du tandlægeskræk?

Angst for tandbehandling kan behandles
Behandling og forebyggelse af angst for tandbehandling bygger på et fortroligt samspil mellem patient og tandlæge. Så forudsætningerne for at kunne hjælpe dig med din angst for tandbehandling er, at du ønsker at modtage hjælp, og at din tandlæge er i stand til at give dig denne hjælp.

Du og din tandlæge bør have de samme grundlæggende indstillinger til at løse problemet. Det er udgangspunktet for de følgende ti gode råd til dig som patient.

10 gode råd til patienten
Angst for tandbehandling har mange udtryksformer og grader. Ofte har angsten noget at gøre med din måde at tænke på. Ved at følge nogle enkle råd kan du aktivt være med til at forhindre, at angsten får overtaget, og i stedet lære dig selv at få det bedre med at gå til tandlæge.

  1. For det første skal du erkende din angst og ikke gemme den af vejen. Det er ikke flovt at være bange. Der er mange, der har det på samme måde som dig.
  2. Vælg en tandlæge, som du har tillid til, og som interesserer sig for behandling af mennesker med angst for tandbehandling. Fortæl, hvorfor du er bange, og hvad du er bange for. Hvis tandlægen ikke forstår dine problemer, så skift tandlæge.
  3. Forbered dig til tandlægebesøget ved at indøve afspændingsøvelser, som du også skal bruge under behandlingen. Prøv eventuelt også, om musik kan hjælpe dig. Det kan være speciel musik til afspænding eller bare din egen musik, som du kan lytte til via din telefon.
  4. Mød altid veludhvilet og afstresset op til behandling. Vælg helst tider om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen. Medbring evt. et familiemedlem eller en god ven, som kan støtte dig under behandlingen. Kom 5-10 minutter før behandlingstidspunktet.
  5. Få regelmæssige konsultationer hos tandlægen, så du kommer ind i en god rytme. Start med hyppige besøg, helst hver tredje måned, og lad så besøgsintervallerne blive længere og længere, alt efter behovet for almindeligt tandeftersyn. Overhold mødetidspunkterne og meld ikke afbud.
  6. Lav en aftale om, hvad behandlingsforløbet skal omfatte, hvor meget det haster, og hvor meget det skal koste.
  7. Bed din tandlæge om at forklare, hvad der skal foregå under behandlingen. Lav en aftale om, at du kan give et signal, fx løfte en hånd i vejret, hvis du ønsker en pause.
  8. Tal med din tandlæge om, hvordan behandlingen kan blive så smertefri som mulig (lokalbedøvelse). Det kan også være en mulighed at få et beroligende middel inden behandlingen.
  9. Du kan bede tandlægen om et håndspejl, så du kan se, hvad der bliver lavet. For nogle mennesker kan det være en hjælp at følge med i behandlingen. 
  10. Spørg altid, hvis der er noget i behandlingen, du ikke forstår, eller noget, du vil vide nærmere besked om.

Kilde: www.tandlaegeforeningen.dk

Elektrisk eller manuel tandbørste - Hvad er bedst?

For nogle mennesker er en elektrisk tandbørste at foretrække, da den af sig selv laver de rigtige bevægelser og kan hjælpe til, at tandbørstningen varer i lidt længere tid. Men den skal stadig anvendes korrekt for, at tandbørstningen bliver god nok.

For andre er en almindelig manuel tandbørste den bedste løsning, da de måske bliver for sjuskede med en elektrisk eller ikke bryder sig om den snurrende fornemmelse, som en el-tandbørste kan give.

Så prøv dig frem og tal gerne med din tandlæge om, hvad han/hun vil anbefale dig at bruge.

Kilde: www.tandlaegeforeningen.dk